Meer informatie over abortus in Nederland

Hieronder vind je de meest gestelde vragen rondom abortus. Kijk eerst goed of je het antwoord op je vraag hierbij kunt vinden. Als je vraag niet tussen deze onderwerpen staat, neem dan contact op met een van de abortuscentra. Dit kan anoniem.

 

 • Je bent bang dat je zwanger bent, wat nu?

  Heb je onveilige seks gehad, of is het condoom geknapt? Als dat minder dan 3 dagen geleden is gebeurd, kun je bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil zonder recept kopen. De morning-afterpil beschermt niet voor 100%. Komt je menstruatie niet op ongeveer de normale tijd, doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.

  Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks hebt gehad kan je huisarts (of een dokter van Sense) een spiraaltje in je baarmoeder plaatsen. Dit voorkomt zwangerschap. (Je kunt het spiraaltje eventueel houden als anticonceptie)
  Je kunt ook tot 5 dagen na de onbeschermde seks via de huisarts de “moredaysafterpil” krijgen.

  Als de onveilige seks 5 dagen of meer geleden is kun je alleen maar afwachten. Als je menstruatie niet op de normale tijd komt kun je een zwangerschapstest doen. Deze kun je bij elke apotheek krijgen. Ben je zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.

  Hoewel je zwangerschap ongepland is, kan deze wel gewenst zijn! Als dat zo is en je kunt de verantwoordelijkheid voor de zorg voor je kind aan, dan word je moeder. Als je de verantwoordelijkheid voor het krijgen van een kind niet kunt nemen, kun je overwegen het kind ter adoptie af te staan.

  De derde mogelijkheid is om een abortus (of overtijdbehandeling) te doen. Het is verstandig je probleem met iemand anders te bespreken. Je weet zelf het beste wie dit zou kunnen zijn.

  Kom je er zelf niet uit dan kun je een afspraak maken bij de huisarts, een abortuskliniek bij jou in de buurt of de Fiom (zie voor adressen: www.fiom.nl ) voor een gesprek. Zij kunnen je helpen een goed besluit te nemen.

 • Wat is een abortus precies?

  Bij een abortusingreep wordt de zwangerschap afgebroken. Als je nog maar een paar weken zwanger bent wordt dat gedaan d.m.v. een zuigcurettage of met de abortuspil. Bij een zuigcurettage wordt het baarmoederwandslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje door een buisje weggezogen. Ben je niet verder zwanger dan 7-9 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) dan kun je ook kiezen voor de abortuspil (zie ook vraag 7). Met behulp van twee medicijnen wordt dan een abortus opgewekt. Als je zwangerschap verder gevorderd is dan 13 weken wordt de ingreep anders, dan kan niet alleen volstaan worden met een zuigcurettage.

 • Is abortus in Nederland toegestaan?

  Op 1 mei 1981 (Staatsblad 257) werd de "Wet Afbreking Zwangerschap" aangenomen. Sindsdien is abortus toegestaan, op voorwaarde dat deze wordt uitgevoerd door een arts in een kliniek of ziekenhuis die in het bezit is van een speciale vergunning van de Minister van Volksgezondheid. Tussen het eerste gesprek dat je met een arts over je ongewenste zwangerschap hebt gehad en de behandeling zelf, moeten 5 dagen liggen (wettelijke bedenktijd!). Als je minder dan 16 dagen overtijd bent op het moment van behandelen is de bedenktijd niet 5 dagen, maar flexibel. Dat betekent dat de ingreep soms eerder gedaan kan worden.

 • En als ik nog geen 16 jaar ben?

  Als je jonger bent dan 16 jaar maar ouder dan 12 jaar, heb je in principe toestemming nodig van tenminste één van je ouders of je voogd. Als je ze niet durft te vertellen dat je zwanger bent, kun je naar je huisarts gaan of naar de kliniek komen voor een gesprek. De arts is gebonden aan zijn of haar beroepsgeheim en mag niets aan je ouders vertellen. Je kunt ook direct contact opnemen met een abortuskliniek. Als de arts van mening is dat je goed in staat bent om de gevolgen van je keuzes in te schatten, dan is toestemming van je ouders of je voogd niet noodzakelijk. Ben je jonger dan 12 jaar, dan is die toestemming in principe wel noodzakelijk. Vind je dat moeilijk, dan kun je in ieder geval komen praten, om samen een oplossing te bedenken.

 • Doet een abortusingreep pijn?

  Het eerlijke antwoord is ja - maar. De meeste vrouwen zeggen dat de pijn met plaatselijke verdoving draaglijk is en maar kort duurt. Maar het is moeilijk te voorspellen hoeveel pijn jij zult ervaren. Iedereen reageert anders op pijn en ook niet iedereen kan zich even goed ontspannen. De arts en verpleegkundige zullen je goed begeleiden. Als je van de behandeling niets wilt merken, kun je in sommige klinieken een roesje (sedatie) krijgen. De klinieken waar dat kan, vermelden dat in hun folder. Na de behandeling kun je een soort menstruatiepijn voelen.

 • Hoe lang duurt een abortusingreep?

  De behandeling duurt zelden langer dan een minuut of 10. Vóór de behandeling krijg je een gesprek waaruit moet blijken of je er goed over hebt nagedacht, dat je uit vrije wil naar de kliniek bent gekomen en dat de abortus voor jou noodzakelijk is. Alles wat er verder gaat gebeuren, wordt je uitgelegd. Daarna vindt er aanvullend onderzoek plaats, waarbij altijd een echo wordt gemaakt.

  Na de ingreep mag je meestal snel naar huis

  Als de zwangerschap verder gevorderd is dan 13 weken, duurt de behandeling wat langer. Soms krijg je voor de behandeling tabletjes die krampen veroorzaken en de baarmoedermond open maken. Je kunt eventueel onder narcose gebracht worden om de zwangerschap af te breken.

 • Wat is de abortuspil eigenlijk?

  De abortuspilbehandeling bestaat uit 2 medicijnen en kan alleen vroeg in de zwangerschap (tot maximaal 3-7 weken overtijd).
  Bij het eerste bezoek wordt alles uitgelegd en wordt er een echo gemaakt. Je krijgt een tablet waardoor de zwangerschap stopt. Ongeveer twee dagen later breng je de meegekregen tabletten vaginaal in. Deze doen de baarmoeder samentrekken waardoor het zwangerschapszakje naar buiten komt. Zorg er voor dat je zo nodig vlug met een auto naar de kliniek of een huisartsenpost kunt komen.

 • Wat kost een abortus?

  Als je officieel in Nederland woont, hoef je niets te betalen. De behandelkosten worden sinds 1985 betaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Als je een uittreksel uit het bevolkingsregister meeneemt, of je zorgpasje, is dat voldoende bewijs voor jouw recht op een gratis behandeling. Ben je niet in Nederland verzekerd, dan moet de behandeling cash betaald worden. De kosten variëren per kliniek en hangen bovendien af van de termijn van de zwangerschap en de vraag of je al dan niet wil slapen tijdens de behandeling. Informeer hier even naar bij de klinieken.

 • Krijg ik lokale verdoving of algehele verdoving?

  In alle klinieken wordt lokale verdoving toegepast rond de baarmoedermond. In veel klinieken kan je om een "roesje" (sedatie) vragen. Dat is een rustgevend middel, meestal in combinatie met een sterk anti-pijnmiddel. Het effect daarvan is dat je veel minder pijn voelt en dat je je naderhand niets meer van de ingreep kunt herinneren. Bij een paar klinieken is ook algehele anesthesie (narcose) mogelijk. Je moet daarna wel wat langer in de kliniek blijven om goed uit te slapen. Als je een roesje of narcose wilt, moet je ervoor zorgen dat iemand je afhaalt van de kliniek. Je mag die dag namelijk niet zelf autorijden of fietsen.

 • Wat zijn de risico's van een abortus?

  De kans op complicaties na een abortus is veel kleiner dan na een normale bevalling. Alhoewel overal zorgvuldig en zo steriel mogelijk wordt gewerkt komt er, heel zelden, wel eens een infectie voor. Om dat te voorkomen krijg je na een abortus (een recept voor) antibiotica mee.
  Vooral na een late abortus kun je te maken krijgen met langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Dit treedt meestal op als er weefsel in de baarmoeder is achtergebleven. Als dat weefsel niet vanzelf wordt uitgestoten, moet er een nabehandeling worden gedaan..
  Ook na de abortuspilbehandeling bestaat er kans op heftig bloedverlies. Na een zuigcurettage is die kans kleiner.
  In heel zeldzame gevallen kan bij de behandeling de baarmoeder worden beschadigd. In het algemeen gaat dat vanzelf over en kan de behandeling worden afgemaakt; soms wordt afgesproken dat er eerst twee weken wordt gewacht. Bij hoge uitzondering moet je naar het ziekenhuis.

 • Kan ik na de abortus nog kinderen krijgen?

  Een abortus brengt geen schade toe aan de baarmoeder of de eierstokken. De ingreep beïnvloedt je vruchtbaarheid niet. De kans op het krijgen van kinderen is dus nog net zo groot als wanneer je geen abortus hebt ondergaan.

 • Waar kan ik een abortus laten doen?

  Een abortus kun je het best laten doen in een abortuskliniek. Er zijn verspreid over het hele land abortusklinieken.
  Klik hier om een abortuskliniek bij jou in de buurt op te zoeken.

 • Hoe lang mag ik geen seks hebben?

  Om het risico op infectie te verminderen, adviseren we je 1 tot 2 weken na de ingreep geen geslachtsgemeenschap te hebben. Of als het helder bloedverlies is gestopt, na een week.

 • Na de abortus kun je het beste: Je normale activiteiten hervatten als je je daartoe in staat voelt
  • Je normale activiteiten hervatten als je je daartoe in staat voelt.
  • De meegekregen antibiotica nemen op de voorgeschreven manier.
  • Je houden aan de afgesproken controledatum, ook als je je OK voelt.
  • Niet wachten met voorbehoedsmiddelen. Vrij kort na de abortus kun je al weer zwanger raken.
  • NIETS in de vagina stoppen, geen spoeling doen, geen tampons inbrengen, niet in bad gaan, geen sex hebben in de eerste week na de abortus.
  • Contact opnemen met de kliniek of je huisarts als:
   • Je koorts krijgt hoger dan 38,5º
   • Veel pijn in je buik houdt, langer dan 2-3 dagen
   • Er heftig bloedverlies optreedt. Dat is meer dan vier maandverbanden in twee uur tijd.
   • Je last krijgt van vies ruikende afscheiding.
 • Zal ik me erg schuldig voelen na een abortus?

  Bij onderzoek is gebleken dat maar weinig vrouwen zich schuldig voelen na een abortus.
  Sommige vrouwen voelen zich er schuldig over dat ze zich niet schuldig voelen! Als de behandeling voorbij is en het achteraf erg is meegevallen, is opluchting de algemene reactie. Iedereen ziet tegen de abortus op, dat spreekt vanzelf. Na de ingreep kun je je nog een paar dagen verdrietig voelen. Als het besluit erg moeilijk is geweest, kun je een langer durende periode van rouw doormaken.
  Het is voor de verwerking van groot belang dat je er goed over praat met iemand die je vertrouwt. Niemand kan de toekomst voorspellen. Niemand kan met zekerheid zeggen wat de consequenties van welke keuze dan ook zullen zijn. Als je met problemen blijft zitten kun je ook altijd terug naar de kliniek om erover te praten. Als je dat niet wilt, kun je natuurlijk ook naar je huisarts. Die kan je dan eventueel verwijzen naar meer gespecialiseerde deskundigen.

 • Moet ik na de abortus thuis in bed blijven?

  Nee, dat is vrijwel nooit nodig.

 • Mag mijn partner of mijn moeder bij me blijven tijdens de behandeling?

  Dat is helemaal afhankelijk van het beleid van de kliniek. Het beste is, om dat bij het maken van de afspraak al te vragen.
  Bij de behandeling is sowieso altijd minstens een verpleegkundige aanwezig om je hand vast te houden of wat met je te praten. In de tweede-trimesterklinieken, mag de partner meestal niet mee in de operatiekamer.

 • Komt iemand anders te weten dat ik een abortus onderga?

  Nee. Er worden aan niemand inlichtingen verstrekt. Je krijgt een brief voor de huisarts mee.De noodzakelijke nacontrole kan ook in de abortuskliniek gebeuren als je niet naar je huisarts wilt of kunt.

 • Wanneer mag ik weer werken?

  Lichamelijk is je toestand meestal te vergelijken met die tijdens de menstruatie. Je mag dus de dag na de ingreep weer aan de slag. Het is wel verstandig het een paar dagen wat rustig aan te doen en bijvoorbeeld niet de marathon te lopen.

 • Wanneer kan ik na de ingreep het beste met anticonceptie beginnen?

  Wij raden aan dezelfde dag nog met de anticonceptie(pil) te beginnen. Je bent dan direct beschermd.
  Tegelijk met de abortusingreep kan ook een spiraaltje geplaatst worden. Een nadeel kan zijn dat je dan wat meer krampen en bloedverlies kunt hebben.
  Ook de prikpil of het implantaat kan meestal direct geplaatst worden. Voor meer informatie over anticonceptie zijn er diverse sites te vinden. Je kunt ook in de kliniek om hulp en informatie vragen.

 • Kan ik via internet met een vertrouwd persoon over mijn probleem overleggen?

  Als je nu nog met dringende vragen zit, waarmee je niet bij je huisarts terecht kunt, kun je deze voorleggen aan een arts van het NGvA. Vanzelfsprekend valt dit contact onder het medisch beroepsgeheim. Klik hier voor contact met ons.

 • Is er voor mannen ook hulp beschikbaar als ze problemen hebben met abortus?

  Ja, Fiom biedt informatie en (online)hulp aan vrouwen en mannen bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand ter adoptie.

  Fiom biedt gratis online hulp via Zwangerwatnu.nl.

  Wanneer je een gesprek wilt, kun je contact opnemen via het contactformulier of bellen naar 088-1264900.

  Fiom beschikt over een landelijk dekkend netwerk van gekwalificeerde hulpverleners in samenwerking met de Centra voor Seksuele Gezondheid van de GGD en de drie zelfstandige Fiom bureaus in Utrecht, Amsterdam en Den Haag.

  De hulp is gratis en anoniem.

   
 • Kan ik als moslimmeisje ergens terecht voor een maagdenvlies-hersteloperatie?

  Deze operatie is op dit moment alleen mogelijk in het Rutgershuis Oost. Voor meer informatie kun je terecht op hun website.