Reactie NGvA op uitzending NieuwLicht

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) heeft met gemengde gevoelens naar de uitzending van NieuwLicht van de EO, van 2 september jl., gekeken.

Alle personen en organisaties worden respectvol in beeld gebracht, wat waardering voor de makers oproept.
De subtiel verborgen boodschap in de documentaire roept echter vragen op.

Waarom wordt de organisatie "Schreeuw om Leven" niet kritisch bevraagd?

Hun subtiele vorm van “hulpverlening" roept het beeld op dat zij de redder van iedere ongewenst zwangere vrouw zijn. Er wordt gesuggereerd dat het verstrekken van financiële middelen dé oplossing is voor alle 30.000 ongewenst zwangere vrouwen per jaar in ons land.

Het gaat echter om complexe persoonlijke situaties met meerdere redenen dan alleen financiële, waarom een vrouw voor een abortus kiest.

Ook wordt er gesuggereerd dat zij (Schreeuw om Leven) de enige zijn die deze vrouw kan "redden" van een abortus.

In de abortuskliniek krijgt de vrouw uitgebreide hulp bij het maken van een beslissing, ook als zij ervoor kiest haar zwangerschap te behouden. Deze hulpverlening bieden de abortusartsen dus vele malen vaker dan bij de 30.000 vrouwen per jaar die voor abortus kiezen. Zij zijn derhalve bij uitstek de professionals op dit gebied. Wat de medewerkers van Schreeuw om Leven niet aangeven bij hun hulpverlening is dat zij tegen abortus zijn. 

Elke abortusarts gaat na of een vrouw zeker van haar keuze is en deze weloverwogen heeft gemaakt. Dit is niet alleen vanuit eigen moraal... maar hiertoe zijn zij ook wettelijk verplicht.

Het is uiteindelijk aan de vrouw, en aan háár alleen, welke keuze zij maakt. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in dit land, maar mag niet staan boven het zelfbeschikkingsrecht.

Iedere ongewenst zwangere vrouw die op de stoep van een abortuskliniek lastiggevallen of geïntimideerd wordt, is er één te veel.


Hierbij een link naar de uitzending van NieuwLicht van 2 september jl.: https://nieuwlicht.eo.nl/abortusdemonstraties/

Het Humanistisch Verbond heeft ook gereageerd op de uitzending van NieuwLicht, zie: https://www.humanistischverbond.nl/het-gaat-schreeuw-om-leven-echt-niet-om-de-vrouw/

Ook Eva de Goeij van de Bovengrondse kwam genuanceerd aan bod in het item, maar ook zij voelde zich na afloop zeer ongelukkig over de toon en stijl van het programma. Zie hier haar reactie op instagram: https://www.instagram.com/p/B19ez6ZlVNX/ en op de website van NieuwLicht: https://nieuwlicht.eo.nl/artikelen/2019/09/bepaal-dat-niet-voor-mij-bepaal-dat-voor-jezelf/.