Lancering Abortusbuddy's

De toegang tot abortus in Nederland staat onder druk. Kliniekbezoekers krijgen steeds vaker te maken met intimiderende ‘ontvangstcommitees’. Het feministisch platform De Bovengrondse  startte - in samenwerking met Het Humanistisch Verbond en het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) - de Abortusbuddy’s die patiënten begeleiding bieden naar de kliniek. 

Toenemende intimidatie

De anti-abortusdemonstraties vormen geen sporadisch, maar een structureel probleem: bij minstens elf van de veertien abortusklinieken in Nederland demonstreren verschillende groepen anti-abortusdemonstranten met grote regelmaat. In 5 gevallen staan gemiddeld een paar keer per week anti-abortusdemonstranten voor de deur, en bij 6 klinieken een paar keer per maand.

De patiënten ondervinden last van de demonstraties, kliniekbezoekers zijn soms boos, en soms emotioneel en overstuur. De intimidatie raakt vooral ongewenst zwangeren die alleen naar de abortuskliniek komen, bijvoorbeeld omdat zij hun bezoek aan de kliniek niet willen of kunnen delen met hun naaste omgeving.

Lancering ‘Abortusbuddy’s’

De buddy’s zijn met zorg geselecteerd en getraind om vrouwxn[1] te begeleiden naar en van de kliniek, zodat zij veilig en zonder inmenging hun keuze kunnen maken. De buddy’s oordelen niet. Ze vragen niet waarom iemand zwanger is en van wie. Ze beantwoorden geen medisch-inhoudelijke vragen, maar verwijzen altijd door naar de kliniek. Ze zorgen er simpelweg voor dat iemand ongestoord de kliniek kan binnenlopen.

Abortusbuddy’s gaat als pilot van start in de gemeente Rotterdam. Bij goed resultaat en genoeg fondsen wordt het initiatief uitgerold naar andere gemeenten.

Het buddyproject wordt door vrijwilligers gerund. Om te kunnen garanderen dat alle vrouwxn die daar behoefte aan hebben, een buddy kunnen aanvragen, is hulp nodig. Wie bij wil dragen als donateur, kan dat doen via www.samennaardekliniek.nl.

www.samennaardekliniek.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Eva de Goeij (Eva@DeBovengrondse.nl)
Libby van Dalen (Libby@DeBovengrondse.nl

1. Vrouwxn’ is een inclusieve term voor ‘vrouwen’. Hieronder vallen ook non-binaire en transgender personen. Zo zijn er bijvoorbeeld transmannen met een baarmoeder, die ook (ongewenst) zwanger kunnen raken.