Actie Abortus Redt Levens van De Ondergrondse

Abortus is een levensreddend mensenrecht. Helaas beïnvloedt de anti-abortuslobby anno 2020 nog te veel hoe Nederland denkt over abortus. Zowel in de politiek, als voor de deur van klinieken en online klinkt een georganiseerd anti-keuze geluid, dat onjuiste informatie verspreidt. Deze week is het anti-abortus geluid extra sterk te horen, vanwege de grootschalige anti-abortus campagne ‘Week van het Leven’. Dit is schadelijk en vraagt om een nieuw perspectief.  

De ruim 150 mensen spreken zich uit in foto’s en een video onder de noemer ‘Abortus redt levens’. Dit zijn mannen, vrouwen, trans- en non-binaire personen, zwangere mensen, koppels en zelfs complete gezinnen, van alle leeftijden. Want de keuze voor abortus is niet alleen belangrijk voor vrouwen, maar voor iedereen. Want elk kind wil gewenst zijn. Ook wordt er opgeroepen tot ondertekenen van het ‘Manifest voor het leven’, om te strijden tegen de negatieve en onjuiste beeldvorming rondom abortus. Het is tijd voor een ander verhaal.

Waarom is dit nodig?

Millennials denken negatiever over abortus dan voorgaande generaties. De groeiende conservatieve beweging in Europa, die ook luidruchtig van zich laat horen voor de deuren van abortusklinieken in Nederland, versterkt dit. Anti-abortus organisaties voeden misverstanden over mensen die voor abortus kiezen. Die zouden egoïstisch zijn en hun hele leven last hebben van het afbreken van hun ongewenste zwangerschap. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het merendeel achter hun besluit staat, géén spijt krijgt en dat opluchting de meest voorkomende emotie na een abortus is. Abortus redt dus juist levens. 

Onderzoek: Gat in kennis bij Nederlanders over abortus

In een IPSOS peiling die De Bovengrondse oktober j.l. liet uitvoeren gaf 50% van de Nederlanders aan dat ze vaker verhalen zouden willen horen van mensen die opluchting ervaren na hun abortus. Ook denkt ruim 1 op de 3 Nederlanders dat er te vaak negatieve geluiden zijn over abortus in het publieke debat. Opvallend is dat de meeste Nederlanders niet op de hoogte zijn van de feiten. Slechts 15% van de Nederlanders weet dat mensen na een abortus geen verhoogd risico hebben op psychische aandoeningen. De rest (84%) weet het niet of geeft het foute antwoord. Daarnaast weet maar 13% dat de meeste mensen die aankloppen bij een huisarts of kliniek niet twijfelen over de abortus.